טיפול משפחתי / ייעוץ משפחתי

טיפול משפחתי » טיפול משפחתי / ייעוץ משפחתי

מהו טיפול משפחתי?
טיפול משפחתי הוא סוג של התערבות בה משתתפים כל בני המשפחה או בהרכבים שונים, כדי לפתור בעיות המשפיעות על המשפחה כולה ומכבידות על תפקודה.

בגישות טיפוליות מסורתיות מתמקדים בעיקר בפרט או בשני בני הזוג, בטיפול משפחתי עובדים עם בני המשפחה ביחד.
הטיפול המשפחתי מתבסס על ההבנה שהמשפחה היא מקור הכוח העומד לרשות הפרט בבואו להתמודד עם קשיים רגשיים, פיזיים וחברתיים, וכי בעיות רבות יכולות להיפתר באמצעות שינוי היחסים ודפוסי הגומלין במשפחה. דפוסים אלה משפיעים על הפרט ועל התפתחותו ואף מושפעים ממנו, ולפיכך הם חלק בלתי נפרד הן מן הבעיה והן מהפתרון.

הטיפול המשפחתי הוא בדרך כלל מכוון למטרה טיפולית שנקבעה במשותף על ידי המטפל והמשפחה, וממוקד במתן פתרונות והגעה לתוצאות שנקבעו מראש.

מהי ההכשרה של מטפל משפחתי?
המטפל המשפחתי חייב בהכשרה מיוחדת לאחר קבלת תואר שני באחד מהמקצועות הטיפוליים, כמו עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה, ייעוץ חינוכי, פסיכיאטריה, רפואת משפחה ועוד. ההכשרה המיוחדת הניתנת באוניברסיטה או במכונים שונים, נמשכת 4-3 שנים, וכוללת לימודים תאורטיים בתחום הטיפול המשפחתי ואימון מעשי במשך 3 שנים של טיפול במשפחות, בהדרכה צמודה של מדריך מוסמך לטיפול משפחתי. כדי לקבל תואר של מטפל משפחתי מוסמך ע"י האגודה לטיפול משפחתי, נדרשות עוד השלמות של קורסים שונים בגישות התערבות רבות ושונות. במהלך שנות עבודתו המטפל המשפחתי מוסיף לארגז הכלים שלו שיטות וגישות חדשות בטיפול.

באילו מצבים ניתן לטפל באמצעות הטיפול המשפחתי?

כמו בעיית בריאות פיזית או נפשית, מחלות כרוניות קשות, מחלה סופנית, מוות במשפחה, משברים כלכליים, גירושין, בגידה, פגיעה מינית, ועוד.

כמו: תקופת ההיריון והלידה, בעיות גיל המעבר אצל נשים וגברים, התרוקנות הקן המשפחתי, קשיים סביב פרישה מעבודה, שינויים במגורים או עבודה, ועוד.

הסתגלות למעבר מזוגיות להורות, קושי במתן סמכות הורית והצבת גבולות לילדים, התמודדות עם התנהגות הילדים בבית או בבית הספר. התמודדות עם ילדים מתבגרים, בעיות בין אחים, תקשורת שבין ההורים לילדים ועוד.

קשיים הקיימים ביחסים עם הורי בן/בת הזוג המשפיעים על הזוגיות. התייחסות לגבולות ברורים בין המשפחה הגרעינית והמשפחה המורחבת.

קושי של הורים לקבל את מעבר ילדם לסטטוס של נשוי, בעל לויאליות ראשונה לבן/בת זוגו.

משפחות המורכבות משני בני זוג המביאים עימם לנישואים ילדים מנישואים קודמים.
סיוע בהתארגנות החדשה של המשפחות.

סיוע בקושי לקבל החלטות משמעותיות עבור ההורים שכבר אינם יכולים לקבל החלטות בעצמם. או התמודדות עם הורים מבוגרים וסיעודיים.

מה ההבדל בין טיפול פרטני לטיפול משפחתי?
טיפול פרטני מתייחס ליחיד. הטיפול מתמקד בעולמו הפנימי של האדם – ברגשותיו, במחשבותיו ובתפיסותיו הסובייקטיביות, ביחס לעצמו ותפיסת המציאות שלו. במהלך הטיפול המטופל עובר תהליך במטרה להגיע למטרות שהוצבו בתחילת הטיפול.
בטיפול המשפחתי, ניתנת התייחסות לפרט ביחס למערכת המשפחתית המשפיעה עליו ומושפעת על ידו. בטיפול המשפחתי יש גם התייחסות לנקודות המבט של בני המשפחה על היחיד. במהלך הטיפול המשפחתי משתתפים בני משפחה אשר כל אחד מהם עובר שינוי בהתאם לצרכיו וביחס לבני המשפחה הנוספים. כל המשפחה שותפה לשינוי, גם בתהליך התרחשותו וגם במשמעותו ובהשלכותיו לגבי המשפחה. בדרך כלל נקבע בתחילת הטיפול "חוזה טיפולי". זהו הסכם בין המטפל למטופלים, ובו מוגדרות מטרות הטיפול. הטיפול מסתיים כאשר מטרות הטיפול הושגו.

אילו בעיות מתאימות לטיפול משפחתי ואילו לטיפול אישי?
חלק גדול מהבעיות שפורטו לעייל מתאימות גם למסגרת של טיפול פרטני או זוגי וגם לטיפול משפחתי. למשל בהתייחסות לגירושין ניתן לעבוד עם אחד ההורים, עם שני ההורים, או עם כל המשפחה הורים וילדים. טיפול משפחתי יכול להיעשות גם עם מטופל אחד, בתנאי שלמטפל יש הכשרה מתאימה וגישה מערכתית, אשר במהלך הטיפול הוא יתייחס גם לבני המשפחה האחרים ועפ"י שיקול דעתו הוא יזמין למפגשים, בני משפחה בהרכבים שונים או ביחידות ע"מ לקדם את הטיפול.

יתרון הטיפול המשפחתי:
אם לילד יש בעיה, האם כל המשפחה צריכה לבוא לטיפול?
הטיפול המשפחתי הוכח כיעיל ביותר גם בטיפול בילדים וגם ביצירת אווירה של שיתוף, העוזרת לילד לא להרגיש אשם או חריג ולשתף פעולה עם הטיפול ועם משפחתו. ילד, מחובר למשפחתו ומושפע ממנה. כאשר לילד יש בעיה, ברור שהיא מושפעת מההיסטוריה המשפחתית, ממה שקורה במשפחה ומהאופן שהמשפחה מגיבה לקושי. אין ספק שבני המשפחה הם הדמויות המשמעותיות ביותר היכולות לעזור לילד ולכן יש יתרון משמעותי אם הם שותפים לטיפול.
גם אם הילד או המתבגר מסרבים לבוא, יש טעם שבני משפחתם יגיעו. הוריו ומשפחתו של הילד או המתבגר עשויים להיעזר מאוד בהתייעצות עם מטפל משפחתי אשר יכול להקנות להם כלים להתמודדות עם הבעיה ע"י יצירת שינויים במערכת המשפחתית. שינויים אלה יש בהם כדי לגייס את שיתוף הפעולה של הילד או המתבגר ולהניע שינויים גדולים יותר לפתרון הבעיה.
הטיפול המשפחתי לעיתים גם כולל התערבויות בכל המערכות הרלוונטיות לסביבת הילד, גם מעבר למשפחה הגרעינית. המטפל המשפחתי עפ"י הבנתו במקרים מסוימים ייצור קשר עם צוות בית הספר, יקבל את המידע הדרוש ואף ידריך את המורה והיועצת לפי הצורך.

מאמרים נוספים – טיפול משפחתי

דוגמאות לטיפול משפחתי מהקליניקה שלי

טיפול משפחתי – כל המאמרים

הרשמה לניוזלטר

הרשמו לניוזלטר שלי ותקבלו מדי חודש מאמר מרתק בתחום הטיפולים

פרטים ליצירת קשר

טל': 052-4267346
דוא"ל: pnina06@gmail.com

כתובת הקליניקה:
קליניקת גבעת שאול: רחוב בית הדפוס 22 גבעת שאול, בית עומר, ירושלים
לחצו לניווט וויז – WAZE לקליניקה

שעות פעילות הטיפולים:
 ראשון-חמישי 8:00-19:00
(יש לתאם טיפול מראש)

עקבו אחרי בדף הפייסבוק:
פנינה פרנקל – מדריכה ומטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת M.S.W

טופס יצירת קשר

פנינה פרנקל

פסיכוטרפיסטית, מטפלת אישית זוגית ומשפחתית מוסמכת מעל 30 ל- שנות ניסיון בטיפול והצלחות רבות מאוד עם האוכלוסיות שבטיפולה.

לחצו להתקשר